Wat zes jaar geleden begon als een ‘grap’ is inmiddels uitgegroeid tot een voetbaltoernooi waar de lagere elftallen voor in de rij staan: het Kelderklasse Toernooi bij Sparta. Zaterdag 24 juni gaat de bal voor de 5e maal (2 maal afgelast vanwege corona) rollen op sportpark Scheurserve op het Kelderklasse Toernooi. En er wordt groot uitgepakt. Marco Schuitmaker is dit jaar de gastartiest met zijn welbekende ‘Engelbewaarder’. De hit van dit moment!

Het feest in de middag en vroege avond is uiteraard het belangrijkste voor de deelnemers om bijvoorbeeld vanuit Alkmaar en Veendam naar Enschede te rijden. Een potje voetbal spelen kan immers overal. Vanaf het tweede jaar waar Stef Ekkel te gast was is het ieder jaar weer een uitdaging om een juiste artiest te vinden.

De opzet van het toernooi is eigenlijk simpel, een paar potjes voetbal van 20 minuten, bij voorkeur niet te fanatiek, genoeg drinken, genoeg eten, een mooie tent, muzikale omlijsting en gezellige aankleding. Een hoger niveau dan de 4e klasse is niet welkom. Niemand wil eigenlijk door naar de finales, want om 14:00 smaakt het biertje of een sapje doorgaans fantastisch.

Het begon als een spontaan idee maar de club gaf het vertrouwen om het te organiseren. Inmiddels is het een vaste prik en niet meer weg te denken. Daar waar iedere club om vrijwilligers staat te springen staan ze voor een bardienstje bij Kelderklasse in de rij. Iedereen vindt het prachtig om hieraan bij te dragen en de club is zo trots als wat op het toernooi zoals het tegenwoordig staat.

Een line up van 25 teams verspreid door heel Nederland. Daar had de organisatie een aantal jaren geleden nooit rekening mee gehouden. Het begon met een spontane aanmelding van SVH uit Den Haag, die hadden het toernooi op een site zien staan. Van het bestaan van deze site had de organisatie overigens geen weet. Eerst was er de twijfelden of ze het wel moesten toelaten. FC Twente was immers net gedegradeerd en ADO niet. Dus 20 ADO supporters konden nog wel eens voor problemen zorgen. Echter bleek niets minder waar, het bleek een fantastisch en rustig elftal. En ze zijn supporters van Benfica. Ook dit jaar zijn ze er weer bij. Inmiddels is er met het elftal een vriendschappelijke band ontstaan. Net als met de andere ‘vaste gasten’ van onder andere LSV, Vogido en Angerlo Vooruit.

Het is een gemoedelijk toernooi, waar een feestje voorop staat, prestaties niet belangrijk zijn en waar de teams vrienden zijn en worden. Het is een ongelooflijke klus, ieder jaar weer. Er lopen meer dan 60 vrijwilligers rond deze dag. Maar inmiddels kan met recht gesproken worden van het mooiste toernooi van in ieder geval Enschede, misschien wel van de regio of verder. Het Kelderklasse Toernooi, zaterdag 24 juni is het weer zover bij Sparta Enschede.