Jubileum nieuws

5 mei 1945: Bevrijdingsdag

5 mei 1945: Bevrijdingsdag betekende ook voor Sparta een nieuw begin en de voorbereiding voor het 25 jarig jubileum op 21 april 1946.

Voor het komende jubileum wordt hard gewerkt aan een jubileumboek over 100 jaar Sparta voor leden en andere belangstellenden. Daarin zullen de oorlogsjaren en bevrijding natuurlijk niet ontbreken. Hierbij een indruk gebaseerd op het vorige jubileumboek van ons 75-jarige bestaan.

5 mei

Er zijn, hoewel onvergelijkbaar met de verschrikkelijke oorlogsjaren, vergelijkingen met de huidige tijd.

In de oorlogsjaren was er met kunst en vliegwerk nog voetbal mogelijk, totdat het openbare leven helemaal stagneerde. Begin september 1944 worden op last van de bezetter alle sportwedstrijden verboden. Men mag tussen s’avonds 8 en s’morgens 4 uur niet buiten zijn en samenscholingen waar meer dan 5 personen blijven staan, zijn verboden. Ook bestuurlijke activiteiten staan daarbij stil. Omdat Enschede zelf op 1 april is bevrijd stelt het bestuur al op 14 april alles weer in het werk om te gaan voetballen. Een van de velden (toen) aan de Zweringsweg is onbespeelbaar omdat deze door Engels militairen als parkeerplaats voor hun voertuigen is gebruikt. Maar we zijn vrij en dat telt!! Vrijheid! In de herfst van 1945 voetballen we weer in competitieverband.

Ook nu zijn we blij dat de jongste jeugd weer tegen een bal mag trappen en de wat oudere jeugd ook weer bezig kan zijn. Het zal nog wel een tijd duren voordat alles weer normaal is. Het belangrijkste is dat we een beetje op elkaar letten en gezond blijven!

Het is zeker dat Sparta in 2021 een eeuw bestaat en dat zullen we vieren. We gaan ervan uit dat onze voorgenomen plannen uitgevoerd kunnen worden en als dat niet kan zullen we de viering aanpassen. We zijn overtuigd dat we het 25-jarige jubileum zullen overtreffen met activiteiten voor iedereen. In 1946 werd begonnen met een herdenking bij het graf van de 17-jarige Gerit ten Donkelaar, die door de Duitsers wreed werd vermoord. Verder was er een jubileumwedstrijd van Sparta 1 tegen een Twents TVB-elftal en een spetterende feestavond. Wij hebben nog veel meer plannen in voorbereiding.

Sparta is jarig en begint aan zijn 100ste levensjaar !

Voetbalvrienden en –vriendinnen,

Het is een onzekere tijd in verband met het coronavirus. Het belangrijkste is dat wij en onze naasten gezond blijven en dat we omkijken naar mensen die eenzaam zijn en moeite hebben met de maatregelen van de overheid, zoals deze noodzakelijkerwijs genomen zijn. Op termijn hopen we weer te mogen voetballen en elkaar te ontmoeten op ons voetbalcomplex.

Vandaag, 21 april, is Sparta 99 jaar geworden. Een verjaardag die we, zoals elke verjaardag in deze tijd, alleen thuis vieren. Toch is het goed als we allemaal thuis op onze club proosten en even aan elkaar denken.

Ons hoofd staat nu waarschijnlijk niet naar voetbal of ons 100-jarig jubileum over precies een jaar. Maar wij als jubileumcommissie hopen en gaan er vanuit dat we volgend jaar met elkaar een mooi jubileumjaar vieren. Daarom zijn we bezig om voor elk lid van jong tot oud iets moois te organiseren.

Vanaf nu gaan we jullie via Facebook, Twitter en de website van Sparta alvast in de stemming brengen en regelmatig op de hoogte houden van te verwachten activiteiten. Reageren via deze media mag natuurlijk ook en zo hebben we iets leuks om naar uit te zien. Laat gerust weten wat jullie leuk lijkt. We verklappen nu niet alles maar zullen steeds een tipje van de sluier oplichten.

In 2021 vindt op 2 januari de aftrap van het jubileumjaar plaats. Op 22 januari zal de afsluiting van een speciale veiling plaatsvinden. In deze veiling, welke vanaf het komend najaar op internet zal starten, zullen allerlei producten en diensten worden aangeboden waarop onze leden kunnen bieden.

Als officiële activiteiten in ons jubileumjaar zijn een herdenking voor de overleden Spartanen op 21 april en een receptie op 23 april vastgesteld. Op 24 april is er een feestavond voor onze seniorenleden en de A-jeugd op een mooie locatie en met geweldige muziek.

Meer informatie over ons naderend jubileum zal spoedig volgen! Wij houden u op de hoogte.

Jubileumcommissie Sparta 100 jaar

Sparta 1 in het seizoen 1932-33 kampioen afdeling 8 1e klasse

Nog te gaan naar het jubileum