Verleden, heden en toekomst

Het verleden, heden en toekomst

21 April 2021 is de datum waarop onze vereniging 100 jaar bestaat. Er is een commissie samengesteld, die de fantastische opdracht van het bestuur heeft gekregen, om de festiviteiten omtrent dit eeuwfeest te regelen. Sportieve activiteiten voor alle leden en natuurlijk een jubileumfeest van een geweldig niveau.

Binnenkort kunt u op deze site alles vinden wat we voor u in petto hebben.

Jullie hulp kunnen we natuurlijk heel goed gebruiken en is dan ook essentieel om dit alles te kunnen realiseren.
Contact met de commissie via de mail

5 mei 1945: Bevrijdingsdag

5 mei 1945: Bevrijdingsdag betekende ook voor Sparta een nieuw begin en de voorbereiding voor het 25 jarig jubileum op 21 april 1946.

Voor het komende jubileum wordt hard gewerkt aan een jubileumboek over 100 jaar Sparta voor leden en andere belangstellenden. Daarin zullen de oorlogsjaren en bevrijding natuurlijk niet ontbreken. Hierbij een indruk gebaseerd op het vorige jubileumboek van ons 75-jarige bestaan.

5 mei

Er zijn, hoewel onvergelijkbaar met de verschrikkelijke oorlogsjaren, vergelijkingen met de huidige tijd.

In de oorlogsjaren was er met kunst en vliegwerk nog voetbal mogelijk, totdat het openbare leven helemaal stagneerde. Begin september 1944 worden op last van de bezetter alle sportwedstrijden verboden. Men mag tussen s’avonds 8 en s’morgens 4 uur niet buiten zijn en samenscholingen waar meer dan 5 personen blijven staan, zijn verboden. Ook bestuurlijke activiteiten staan daarbij stil. Omdat Enschede zelf op 1 april is bevrijd stelt het bestuur al op 14 april alles weer in het werk om te gaan voetballen. Een van de velden (toen) aan de Zweringsweg is onbespeelbaar omdat deze door Engels militairen als parkeerplaats voor hun voertuigen is gebruikt. Maar we zijn vrij en dat telt!! Vrijheid! In de herfst van 1945 voetballen we weer in competitieverband.

Ook nu zijn we blij dat de jongste jeugd weer tegen een bal mag trappen en de wat oudere jeugd ook weer bezig kan zijn. Het zal nog wel een tijd duren voordat alles weer normaal is. Het belangrijkste is dat we een beetje op elkaar letten en gezond blijven!

Het is zeker dat Sparta in 2021 een eeuw bestaat en dat zullen we vieren. We gaan ervan uit dat onze voorgenomen plannen uitgevoerd kunnen worden en als dat niet kan zullen we de viering aanpassen. We zijn overtuigd dat we het 25-jarige jubileum zullen overtreffen met activiteiten voor iedereen. In 1946 werd begonnen met een herdenking bij het graf van de 17-jarige Gerit ten Donkelaar, die door de Duitsers wreed werd vermoord. Verder was er een jubileumwedstrijd van Sparta 1 tegen een Twents TVB-elftal en een spetterende feestavond. Wij hebben nog veel meer plannen in voorbereiding.