Bron: website Oranje Nassau
Almelo – Een duidelijke 0-5 zegt eigenlijk alles, maar eigenlijk toch ook niet. Dat de rode lantaarndrager tegen de gedeeld koploper verliest is misschien niet zo heel erg vreemd, maar wel de manier waarop. Over de volle 90 minuten stapte Sparta Enschede als de meer dan verdiende winnaar van het veld, maar zelden zal Sparta Enschede zo gemakkelijk aan 5 doelpunten, en dus 3 punten zijn gekomen.

Een 0-5 zou eigenlijk moeten betekenen dat Oranje Nassau 90 minuten met de rug tegen de muur heeft gestaan, en dat het eigenlijk niets in de melk te brokkelen had tegen de ploeg van trainer Jeroen Niks. Iedereen die de wedstrijd heeft gezien zal kunnen beamen dat dit absoluut niet het geval was. Oranje Nassau speelde bij teveel doelpunten als Sinterklaas, en Sparta Enschede pakte deze cadeautjes maar al te graag uit. Daarnaast leek het wel of het bezoek van de koploper verlammend werkte op de ploeg uit Almelo, want niet meer dan een aantal spelers haalde het niveau wat nodig is om het een koploper lastig te maken. Oranje Nassau had vandaag het geluk dat ook Sparta Enschede erg slordig voetbalde, waardoor de score maar bleef steken op 0-5. Als Sparta Enschede vandaag tegen dit Oranje Nassau het achterste van de tong had laten zien, dan had er na 90 minuten een veel hogere uitslag op het scorebord gestaan.

Bij Sparta Enschede loopt de topscorer uit onze klasse binnen de lijnen. Ronald te Morsche is zijn naam. Een speler waar toch wel op gelet moet worden. Schijnbaar was de wedstrijdbespreking nog niet bij iedereen geland want na exact 2 minuten mocht de topscorer van de 2e klasse H vogeltje vrij bij de 2e paal binnen koppen, 0-1. Dat de man van de assist, namelijk Andy Sterken, ook wel een aardig balletje kan raken was vooraf ook duidelijk doorgenomen, maar ook deze info was schijnbaar niet bij iedereen binnen gekomen. Toch wist Oranje Nassau zich snel te herpakken en had in deze fase gewoon de 1-1 moeten binnen schieten. Eerst was het Stef die vrij voor doelman Jonkers van Sparta Enschede opdook maar de doelman wist zijn inzet te vakkundig te pareren. De rebound was echter een prooi voor Dennis die daarna de gelijkmaker had kunnen binnen schieten, maar ook Dennis wist de bal van dichtbij niet tegen de touwen te krijgen. Daarna was het opnieuw te Morsche die uit een snelle tegenaanval zijn lastige volley gepakt zag worden door Thom te Riet de doelman van Oranje Nassau. Op het moment dat Oranje Nassau vanwege een blessurebehandeling met 10 man op het veld stond, sloeg Sparta Enschede opnieuw toe. Jasper was met een kleine hoofdwond even naar de kant om dit af te laten plakken. Maar omdat het hier om een bloedende wond gaat mocht Jasper pas weer binnen de lijnen komen als het spel weer stil zou liggen. 21 man riepen tegen de scheids dat de speler weer het veld wilde inkomen maar dat mocht dus niet. Oranje Nassau had op dat moment gewoon de bal over de zijlijn moeten roeien zodat Jasper weer binnen de lijnen kon komen. Maar ondanks het balbezit van Oranje Nassau verspeelde Ragnar de bal wel op een heel vervelende plaats.

Uiteindelijk kwam de bal terecht bij te Morsche die eigenlijk te lang wachtte, maar zijn deels geblokte bal verdween met een vreemde getoucheerde boog over Thom, waardoor Sparta Enschede op een wel heel verkeerd moment voor Oranje Nassau op 0-2 kwam. Oranje Nassau probeerde het daarna wel maar kwam gewoon tekort omdat vandaag gewoon veel te veel spelers niet datgene brachten wat gebracht zou moeten worden. Mede hierdoor bleef Sparta Enschede gemakkelijk overeind zonder zich daarbij uitermate in te spannen. Voetballend had Sparta vooral via Kikkert en Thomas op het middenveld een voetballend overwicht maar verder dan een meter of 20 van het doel kwam Sparta Enschede niet in deze fase. Nee, het gevaar bij Sparta Enschede kwam vandaag vooral van de handige en bijna niet af te stoppen Andy Sterken. Met zijn acties en rushes was hij veruit de gevaarlijkste speler binnen de lijnen. Maar ondanks dit bleef Oranje Nassau eigenlijk gemakkelijk overeind want ook de koploper wist zich ook geen grote mogelijkheden te creëren. De grootste mogelijkheid kwam uit een vrije trap die, vlak voor de thee, kiezelhard tegen de onderkant van de lat werd geschoten. In een wedstrijd waarin voor beide doelen bar weinig viel te beleven stond het toch gewoon 0-2.

Na de thee had Sparta Enschede binnen 1 minuut de wedstrijd al in het slot kunnen gooien. Via te Morsche en Rijnders werd een 2:1 situatie erg slecht uitgespeeld. Rijnders had de bal voor het inschieten maar wachtte te lang waardoor de opnieuw erg sterk spelende Jasper nog net redding kon brengen. Kort hierna opnieuw een grote mogelijkheid voor de ploeg uit Enschede maar opnieuw wist men het net niet te vinden waardoor de 0-2 op het scorebord bleef. Dit gaf Oranje Nassau onbedoeld een boost waardoor Oranje Nassau zich volledig terug in de wedstrijd leek terug te knokken. Oranje Nassau speelde in deze fase haar beste spel en zag dat Sparta Enschede steeds verder achteruit moest. Het was vooral aan doelman Jonkers van Sparta Enschede te danken dat enkele gevaarlijke lage voorzetten vroegtijdig werden onderschept want anders was in deze fase absoluut de aansluitingstreffer een feit geweest. Ook een goed genomen vrije bal van Patrick van een meter of 20 werd vakkundig door de talentvolle doelman gepakt. En juist op het moment dat Sparta Enschede op breken stond, was daar opeens weer Andy Sterken. De sierlijke aanvallende middenvelder sleepte vanaf links de bal mee naar binnen, omspeelde daarna nog een speler, om daarna de bal van zeker een meter of 25 hard, hoog en vast in de kruising te krullen, 0-3. Dit was het absolute voetballende hoogtepunt, maar ook het kantelpunt in deze wedstrijd. Sparta Enschede hoefde nu helemaal niet meer, en Oranje Nassau zag dat het gelopen was.

Dat Sparta Enschede hierna nog twee keer mocht scoren mag Oranje Nassau zichzelf aanrekenen. De 0-4 viel na een lange bal van doelman Jonkers. Deze lange bal plofte na en koploos luchtduel achter de laatste linie van Oranje Nassau in een soort van Niemandsland. Schijnbaar was alleen aanvoerder Akkerman nog bij de les want hij was werkelijk de enige die in deze bal geloofde, en zonder enige weerstand op Thom af mocht lopen. Routinier Akkerman kun je dergelijke klusjes wel laten klaren want met een sierlijke boogbal over de uitkomende Thom was de 0-4 dan ook een feit. Tot slot deed Thom zelf nog een duit in het zakje door een hoge voorzet compleet te missen waardoor te Morsche zijn derde treffer van de middag mocht laten noteren, 0-5. Hierna gebeurde er werkelijk niets meer aan beide kanten, en floot scheidsrechter Nijmeijer deze middag voor het laatst op zijn fluit in deze verder uiterst faire en sportieve wedstrijd.