Op de foto:Boven van links naar rechts: Sven Heijnen, Michel Langenberg, Rick Tuinbeek, Stijn van der Molen
Onder van links naar rechts: Jesse Nieboer, Daan ten Velde, Mauricio Punte, Thom Winters

Met de groei en huidige grootte van Sparta Enschede zijn er op diverse plekken in de organisatie knelpunten ontstaan in de bezetting met vrijwilligers. Ook bij de scheidsrechters was er een groot probleem om alle wedstrijden te kunnen voorzien van een leidsman. Begin dit kalenderjaar rondden acht Spartanen echter de cursus verenigingsscheidsrechter af, waardoor er meer mogelijkheden zijn ontstaan om wedstrijden te voorzien van een scheidsrechter. Nog niet alle problemen zijn hiermee verholpen, maar het is een eerste uitkomst van een begin 2018 ingezet traject.

Als Spartaan en oud KNVB-scheidsrechter was het Chris Tuinbeek de afgelopen jaren al opgevallen dat het binnen Sparta een probleem was om alle of zoveel mogelijk wedstrijden van een scheidsrechter te voorzien. Een dikke pluim ging en gaat uit naar de mannen die al jarenlang de fluit hanteren op het sportpark Schreurserve, maar er moest wel geconcludeerd worden dat het scheidsrechterskorps van Sparta nieuwe frisse impulsen kon gebruiken. Eind 2017 is toen een eerste inventarisatie gedaan om spelers van de club te motiveren ook als scheidsrechter een taak binnen de club te gaan vervullen.

Een groep van circa acht jongens, met name eerstejaars Onder-15, reageerde positief op het verzoek van Sparta en heeft in het vroege voorjaar van 2018 een versnelde cursus pupillenscheidsrechter van oud betaald voetbalscheidsrechter Eric Braamhaar mogen volgen. Hierna konden deze jongens begeleid de wei ingestuurd worden met eerst de Onder-9 en later ook de Onder-11 als wedstrijden. De persoonlijke begeleiding was hierin van groot belang, omdat de theorie weliswaar aan de orde was gekomen in de versnelde cursus pupillenscheidsrechter, maar het uiteindelijk om de praktische toepassing ging en dan is feedback van een ouder ervaren iemand altijd welkom. Na enige onwennigheid in de eerste wedstrijden, maakten de jongens zich het fluiten steeds meer meester.

De volgende stap in het door Tuinbeek uitgedachte plan was om deze groep jongens te laten doorstromen richting een groot, regulier, voetbalveld. In het najaar van 2018 waren er een paar jongens afgevallen, maar ook weer een paar bijgekomen, waarna in december eindelijk begonnen kon worden aan de cursus verenigingsscheidsrechter. De al jaren fluitende Thom Winters, nog niet in het bezit van een cursusdiploma, werd aan de groep toegevoegd en zo begonnen acht jongemannen in december 2018 aan deze cursus. Zij werden geïnstrueerd over onder meer veldafmetingen, looplijnen en soorten vrije trappen en kregen de nodige ondersteunende tv-beelden te zien. KNVB-docent Jan Everlo stroomde hen aldus voorzichtig klaar voor het echt werk, terwijl ze op de tweede cursusavond ook allemaal nog een keertje een deel van een oefenwedstrijd tussen Onder-15 jeugdteams van Sparta en HSC’21 moesten fluiten. Drie stagewedstrijden bij de eigen club, beoordeeld door de heren Frits Wilbrink en Chris Tuinbeek, completeerden de cursus helemaal.

Met gepaste trots mocht Sparta Enschede in februari dan ook alle acht geslaagden feliciteren en konden er zeven nieuwe scheidsrechters voor een groot veld bijgeschreven worden. Met ingang van de voorjaarscompetitie wordt deze groep gebruikt om in de Onder 11 en Onder 13 groep wedstrijden te fluiten. Een volledige 100% dekking lukt helaas nog niet wekelijks, maar de eerste stappen de goede weg op, zijn gezet. De volgende stap zal nu zijn om nieuwe jongens te interesseren voor de cursus tot pupillenscheidsrechter, zodat deze van onderaf in kunnen stromen en de ‘oudere’ jongens dan langzaam door kunnen stromen naar boven.

De beide coördinatoren scheidsrechters binnen Sparta, Tonnie ter Huerne en Chris Tuinbeek, beseffen al te goed dat één zwaluw nog geen zomer maakt en dat het een proces van een paar jaar is om een scheidsrechterskorps neer te zetten, waarin eenieder goed gedijt en waarbij alle wedstrijden van een scheidsrechters kunnen worden voorzien. Tot die tijd blijven we wekelijks een zo goed mogelijke puzzel neerleggen.

Mocht je na het lezen van bovenstaande zelf geïnteresseerd zijn om als clubscheidsrechter binnen Sparta aan de slag te gaan, meld je dan bij Chris Tuinbeek (T.: 06-54916681 / E.: christuinbeek@gmail.com)

Tot slot feliciteren wij Thom Winters, Michel Langenberg, Stijn van der Molen, Jesse Nieboer, Rick Tuinbeek, Daan ten Velde, Sven Heijnen en Mauricio Punte met het behalen van hun diploma en wensen wij hen veel succes en plezier toe in hun nieuwe hobby.