Hoi papa, de herrijzenis van Michel Boerebach

Schrijver en presentator Eddy van der Ley, sinds jaar en dag (zaalvoetballend) lid van Sparta E., komt met een nieuw boek. Na met Niet zeiken, voetballen!, over scheidsrechter Bas Nijhuis, al een bestseller te hebben gescoord, verschijnt vandaag Hoi papa, de herrijzenis van Michel Boerebach.

Boerebach, ex-speler van onder meer FC Twente, PSV, Roda JC en Go Ahead Eagles, verloor in 2003 hij bij een auto-ongeluk in de Flevopolder zijn zoontjes Lesley (12) en Sven (9). Het drama zette het leven van Boerebach volledig op zijn kop. Om de pijn van het verdriet te verzachten bezocht hij psychiaters en lotgenoten, schreef gedichten en columns, maar vluchtte ook in de drank. Het zorgde voor heftige spanningen in zijn relatie met vriendin Angela, die hem in 2007 zoon Lyns schonk.

Boerebach toonde echter veerkracht. Met behulp van familie, vrienden en werkgever Go Ahead Eagles – waar hij tot vorig seizoen assistent-trainer was en tot dit seizoen scout – slaagde hij erin een weg te vinden uit de duisternis. Zestien jaar later kan hij het leven weer waarderen, al leeft de nagedachtenis aan Lesley en Sven onverminderd intens voort. “Helemaal verwerken zal nooit lukken”, zegt hij. Zoals er ook die eeuwige angst om Lyns is. “Ik ben constant bang dat hem iets overkomt.”

Voor Hoi papa gaat Boerebach met Eddy van der Ley op bezoek bij mensen die van grote betekenis voor hem zijn, zoals Hugo Borst, René Eijkelkamp, Willem van Hanegem en Wim Kieft. “Het levert niets verhullende, intieme, soms hartverscheurende en vaak grappige gesprekken op, over voetbal, de dood en het leven”, zegt Van der Ley. “Uit die dialogen blijkt nadrukkelijk dat Michel zijn humor en levenskracht terug heeft, na jaren van ellende. In feite is Hoi Papa het dankwoord van een zelfkritische vader die zichzelf opnieuw heeft moeten leren uitvinden.”

Van der Ley scoorde eerder een bestseller met Niet zeiken, voetballen! over scheidsrechter Bas Nijhuis, waarvan bijna 65.000 exemplaren verkocht zijn. “Dit is een boek met een andere ondertoon, een heftige, maar ook een mooie, met een positieve boodschap”, zegt hij. Hoofdpersoon Michel Boerebach vult aan: “Ik heb ervaren dat, hoe diep je ook zit, je altijd kunt terugvallen op de hulp van de mensen om je heen. Zonder die steun was ik er niet meer geweest. Maar mede dankzij de personen die ik voor het boek bezoek en bedank, heb ik nog een toekomst.”

Hoi papa is óók een boek voor de voetballiefhebber. “Er staan genoeg geinige anekdotes en verhalen in. Over Erik ten Hag, Ajax, Feyenoord, PSV, FC Twente, Roda JC, Go Ahead Eagles, noem maar op.”

De twaalf gesprekspartners in het boek laten vaak hun verrassende kanten zien.

Hoi papa, de herrijzenis van Michel Boerebach is onder meer te bestellen bij BoekenGilde, via deze link

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter