Ná een rumoerige week met enkele personele mutaties mochten we aantreden tegen Excelsior 31 uit Rijssen. Op de warmste 29 oktober ooit gemeten bestond de wedstrijdbespreking vooral uit het thema samenwerken, beleving en intensiteit.
Het gaat ons er vooral om dat er beleving is bij de spelers. Beleving zit niet alleen in de 80 minuten op zaterdag wanneer de wedstrijd gespeeld wordt, maar ook in de wijze hoe er getraind wordt. Ook de afspraken die we maken in en buiten het veld horen daarbij, denk aan op tijd komen, juiste kleding dragen en spullen opruimen. Maar bovenal gaat het ons er om dat er ook plezier moet worden beleefd door spelers en staf. Wij zijn een teamsport en dan willen we ook dat we als team samenwerken.

Om 12.00 uur trappen we af en de eerste kans was voor Jonas. Zijn schot ging net over. Helaas in de 12e minuut worden we op de achterlijn eenvoudig gepasseerd en kan Douwe niet anders dan de speler vasthouden en krijgen we een penalty tegen. De pingel wordt benut. 0-1, terwijl het eigenlijk de eerste mogelijkheid is voor Excelsior. Wel heeft Excelsior het meeste balbezit maar er zijn niet echt kansen te noteren voor beide doelen. In de 25e minuut moet Wout zijn eerste redding brengen en hij doet dat goed. Maar 1 minuut later wordt over onze linker vleugel 3 man van ons eruit gelopen en staan er in het centrum 2 mensen klaar om af te ronden. Die laatste pass heeft een vleugje van buitenspel maar hij telt. 0-2.

Op een goed half uur maakt Excelsior een fout in de opbouw en ziet Lucas kans om met een afstandsschot de keeper te verschalken, echter zijn poging gaat net over. Jammer, was goed gezien. Helaas volgt de 0-3 hierop, een buitenspel situatie die niet gezien wordt door de scheids en zijn assistent waardoor er wordt doorgespeeld. 0-3 dus. Het lijkt erop dat we hiermee ook gaan rusten. Echter Lorenzo kan in de slotminuut voor de pauze nog iets terugdoen door in een rommelige situatie voor de goal van Excelsior het hoofd koel te houden en de 1-3 op het bord te zetten. Een iets dragelijker stand om thee te gaan drinken. Niets is minder waar want Excelsior krijgt nog een vrije trap in de extra tijd van de eerste helft en weet deze om te zetten tot de 1-4.

In de rust gaat het om 2 dingen: duels winnen, in het duel betekent felheid, wil om te winnen, het mag strijdlustiger. En het tweede punt is BBT (BalBezit Tegenstander) de meeste spelers van ons denken nog te veel vanuit eigen BalBezit. Het is ook van belang om te denken vanuit Bal Bezit Tegenstander. Wat moet je dan doen, waar moetje dan lopen en wie moet je dan in de gaten houden van de tegenstander, dat betekent met elkaar praten in het veld. Met enkele voorbeelden op het bord wordt het duidelijk gemaakt.

We beginnen vol goed moed aan de tweede helft maar ondanks het feit dat wij 5 minuten het meeste bal bezit hebben, weet Excelsior de 1-5 te noteren. Het wordt wel 2-5 en dat is het bewijs dat we best goed kunnen voetballen, want het is gewoon een goede goal. Goed samenspel op het middenveld waarbij Jonas de steekpass door het centrum kan maken en Jip alleen op de keeper afgaat. Prima goal.

Hierna wisselen we: Duuk van Riel, Bruno en Tijn komen erbij en Duuk Hagels, Miguel en Max gaan eraf. Wij hebben nog 1 mooie kans maar het schot van Jip gaat over. Daar staat tegenover dat Wout nog een keer redding moet brengen en dat Douwe nog een bal van de lijn haalt. Excelsior loopt nog uit met 2 goals naar de eindstand 2-7.

Wederom dus geen punten voor onze boys, maar we zitten nu in de fase dat we ons richten op het beter worden en maken van spelers en minder op de uitslagen en eindstand in de rangschikking. Nu gaat het erom dat we in de wedstrijden meer en meer terug gaan zien wat we in de trainingen oefenen en in de wedstrijdbespreking doornemen. Als we daarin stappen maken dan kunnen we na de winterstop de zaak resetten en kunnen we met een schone lei beginnen.

Volgende week Berkum (Zwolle), een ploeg die het ook moeilijk heeft in deze competitie. Het is een nieuwe wedstrijd en wederom voor ons de kans om punten te pakken.

Opstelling:
Wout, Max (50. Tijn), Mick, Douwe, Lucas, Jonas, Miguel (50. Bruno), Abgar, Jip, Duuk H. (50. Duuk van R.) en Lorenzo (70. Miguel)

12. 0-1, 26. 0-2, 34. 0-3 40. 1-3 Lorenzo, 40+1 1-4, 45. 1-5 48. 2-5 Jip (Jonas), 69. 2-6 en 72. 2-7