Na de prima overwinning vorige week op DZOH uit Emmen, mochten we vandaag op bezoek bij HVV Tubantia. Tubantia kennen we goed. We hebben ze verslagen in de voorbereiding op het seizoen en ook in de najaarscompetitie gingen wij er vandoor met de 3 punten. Het doel voor vanmiddag was daarom niet anders, opnieuw 3 punten meenemen naar Enschede.

Op een kaal veld waar de wind vrij spel had, trapten we af om 15.15 uur. Vanuit de toss hadden wij de wind vol in onze rug en in de wedstrijdbespreking hadden we aangegeven dat een schot uit de tweede lijn met wind in de rug het beste kon worden gedaan op 80% vermogen omdat je dan zuiverder bent met het schieten. De wind heeft inderdaad vrij spel op het veld en is wel degelijk van grote invloed.

Sparta heeft de overhand, ook al creëert het weinig tot geen kansen. Elke bal in de diepte is te hard en zelfs een bal niet nauwkeurig in de breedte gaat al snel over de zijlijn door de wind. Des te belangrijker om nog nauwkeuriger te zijn in de passing. Het duurt 13 minuten dat er sprake is van een mogelijkheid voor Sparta, het is slechts een corner, maar die levert niets op. Beide ploegen hebben moeite om de bal in de ploeg te houden, ook al heeft Sparta de overhand, het is van beide kanten niet best. Erg onnauwkeurig en heel rommelig. Er is na 22 minuten sprake van een kansje, een schot van Pelle in de korte hoek gaat helaas voor Sparta niet tussen de palen.

Na een half uur spelen is er dan wel sprake van een grote kans. Dwars door het centrum van Tubantia wordt Luca weggestuurd. Hij is snel genoeg om de verdedigers voor te blijven maar hij heeft zoveel snelheid dat hij bij het passeren van de doelman niet meer kan remmen om de bal binnen te houden en ons op voorsprong te zetten. En een paar minuten daarna lost Luca het eerste schot vanuit de 2e lijn die door de Hengelose keeper prachtig onder de lat wordt weggetikt.
Het enige wapenfeit dat Tubantia in de eerste helft kan overleggen is een corner in de blessuretijd, maar dat zou wel heel erg onverdiend zijn.

In de rust bespreken we wat we zien vanaf de kant en of dat overeenkomt met het gevoel van de jongens op het veld. Het gevoel is dat er meer te halen valt dan het gelijke spel waar we nu op staan. Steven heeft last van zijn wreef en wordt vervangen door Matthijs. Vol goede moed starten we voor de 2e 40 minuten van vandaag.

Helaas na 30 seconden gaat het al mis in de defensie van de bezoekers. Een misverstand tussen Wout en Sven is de inleiding voor de 1-0 voor Tubantia. Een slecht begin van de 2e helft maar opvallend is de ontlading aan de kant van de gastheren.
Erg vervelend, een tegentreffer, maar we hebben nog de hele 2e helft om het recht te zetten. Maar we hebben het moeilijk, wij hebben de wind tegen en Tubantia legt meer en meer energie in de wedstrijd, zeker meer dan wat ze lieten zien in de 1e helft. Aan onze kant wordt het slordiger en slordiger en we maken steeds meer de verkeurde keuzes. Ook Reno moet het veld geblesseerd verlaten, Tim is zijn vervanger. 5 minuten na deze wissel heeft Tubantia een corner die eindigt bij de tweede paal en waar we er ook nu niet goed verdedigend uitzien. 2-0

Dit is een tegenvaller die we niet meer te boven komen. Bij een aantal gaan de kopjes wat hangen en we hebben toch wel een team dat met alle 11 op het veld de strijd aan moet gaan. We proberen het wel maar het is zo’n wedstrijd waarbij je denkt. “We kunnen nog wel een uur voetballen maar scoren gaan we vandaag niet”. En dat blijkt ook. Wout voorkomt met zijn voet nog de 3-0 maar dat is een wedstrijdstatistiek. We konden vandaag en met name in de 2e helft geen vuist maken tegen Tubantia. Om met een mooie Cruijffiaanse uitspraak dan maar te eindigen: “Zij hebben niet gewonnen van ons, maar wij hebben wel verloren van hen.”

Volgende week uit naar Achilles Enschede op een vervelende tijd, namelijk 16.45 uur, kijken of we ons daar kunnen revancheren. Wel wederom een woord van dank aan zowel de vlagger van dienst, Jan Meerlo, maar ook weer het support van de ouders.