Eddy van der Ley, sinds jaar en dag zaalvoetballer bij Sparta.

Van de hand van Eddy van der Ley, sinds jaar en dag (zaalvoetballend) lid van Sparta E., verschijnt 30 november een boek over voetbaltrainer Gertjan Verbeek, getiteld ‘Recht voor z’n raap’. In het boek veel aandacht voor de jeugd van Verbeek in Enschede en zijn mislukte avontuur als trainer van FC Twente.

Van der Ley is verguld met het onderwerp van zijn nieuwe boek. ‘De meningen over Gertjan Verbeek zijn op zijn zachtst gezegd verdeeld’, zegt hij. ‘Maar wat je ook van hem vindt, hij is een markant figuur, een character. Iemand die nooit met meel in de mond praat, recht voor z’n raap is, ergens voor staat. Eigenzinnig, overtuigd van zijn gelijk, vasthoudend aan zijn visie.’

Wat hem het meest fascineert aan Verbeek? ‘Hij was in zijn jeugd een rebel, iemand die een hartgrondige hekel had aan autoriteit en hiërarchie, zich door niemand de wet liet voorschrijven. Niet door zijn vader, niet door zijn leraren op school. Later belichaamde hij, als trainer, zelf het gezag. En nogal op dominante wijze. Hoe die ontwikkeling tot stand is gekomen, komt in het boek uitgebreid aan de orde.’

Verbeek, die ook op aardig niveau bokste, was tot zijn 32ste profvoetballer bij Heerenveen. Als hoofdtrainer vierde hij successen bij Heerenveen, Heracles Almelo en AZ, maar stelde hij teleur bij Feyenoord en FC Twente. Hij werkte in Duitsland bij 1. FC Nürnberg en VfL Bochum. Zijn laatste werkgever was Adelaide United. In april van dit jaar keerde hij met vrouw en dochter terug uit Australië.

Verbeek stond aanvankelijk niet te springen om een boek. De trainer: ‘Althans, niet in monoloogvorm. Ik hoef niet zo nodig mijn levensverhaal van de daken te schreeuwen. Maar het idee van een rondgang langs mensen die mij door en door kennen, vond ik een goede invalshoek. Dan krijg je ook een objectiever beeld, omdat de mensen in kwestie mij zeker ook van repliek dienen.’

Van der Ley, voorheen journalist van deze krant, en Verbeek gingen voor het boek onder meer op bezoek bij Johan Derksen, Toon Gerbrands, Foppe de Haan, Jan Smit, Riemer van der Velde en Orlando Smeekes. ‘Het levert een compleet en intiem beeld op van de mens en vakidioot Gertjan Verbeek, met al zijn kwaliteiten en eigenaardigheden’, aldus Van der Ley.

Recht voor z’n raap’ staat vol verrassende feiten. Over het hoe en waarom van de moeizame relatie met zijn vader. Over hoe hij als tiener aan de criminaliteit ontkwam. Over het lastige traject dat vooraf ging aan de geboorte van zijn dochter Sinne. Maar ook waarom hij niet de assistent van Louis van Gaal werd. Over zijn strijd met spelers als Steven Berghuis, Bas Dost, Klaas-Jan Huntelaar en Graziano Pelle. Over de bizarre waarheid achter zijn uitbarsting tegenover een Duitse journalist. En, uiteraard, over de successen en mislukkingen als trainer. ‘Als je wat tactvoller was geweest, zou je de top hebben gehaald’, zeggen meerdere van zijn gesprekspartners.

Eddy van der Ley is schrijver, journalist, presentator en theatermaker. Hij runt zijn eigen mediabedrijf www.vanderleymedia.nl, was 25 jaar verslaggever van het AD en scoorde recent twee bestsellers, met Niet zeiken, voetballen! (2017, over topscheidsrechter Bas Nijhuis) en Hoi papa (2019, over de herrijzenis van ex-voetballer Michel Boerebach).

Het boek is onder meer te bestellen via https://www.bol.com/nl/p/gertjan-verbeek/9300000014894560/

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter