Sparta 1 heeft thuis een belangrijke overwinning geboekt op Be Quick ’28. Na een 2-0 ruststand werd het na de aansluitingstreffer in de tweede helft nog spannend, maar Sparta hield stand en trok de zege op karakter over de streep.

Na het gestaakte duel tegen IJVV was Sparta gretig om de draad weer op te pakken. Er werd gestart in een 4-4-2 opstelling met Danny Reinders hangend aan de linkerkant. Dewi Perik keerde weer terug in de basis en met enkele verschuivingen qua posities betekende dit een plek op de bank voor Ruud Goorhuis Oude Sanderink die nog startte tegen IJVV.

Sparta trok vanaf het begin direct fel van start en zette Be Quick gelijk onder druk. In de twaalfde minuut werd dit openingsoffensief al beloond met de voorsprong. Twan van den Abeelen speelde Davide Poledda op de rechterkant goed aan en diens voorzet werd door Daan Akkerman simpel binnengeknikt. Een kleine 10 minuten later kon Dewi Perik opduiken in de zestien en hij verdubbelde de score naar 2-0. Sparta al na 20 minuten spelen op rozen, leek het.

In het laatste kwartier voor rust luwde de druk van Sparta enigszins en Be Quick ’28 kon aanvallend wat meer ondernemen. De ploeg van trainer Edwin van Nijen heeft veel voetballend vermogen, maar de voorwaartsen van Be Quick ’28 hadden vandaag niet hun beste dag. Beide ploegen gingen rusten met een 2-0 stand. Op basis van het overwicht in het eerste half uur had Sparta de wedstrijd eigenlijk al met een grotere marge kunnen beslissen.

Na rust kroop Be Quick verder uit haar schulp. Sparta werd teruggedrongen en in de 54e minuut wist Be Quick via een ingestudeerde corner de 2-1 op het bord te zetten. De aandacht in de zestien werd goed afgeleid en de bal kon vanuit de tweede lijn door de inlopende Cas Duiker achter doelman Sander Ensink worden geschoten. Voor trainer Jeroen Niks het sein om met enkele wissels de wedstrijd weer trachten te doen kantelen. Ronald te Morsche kwam voor Danny Reinders (61′) en Erik Wassens verving Rob van Holland (69′). Waar tegenvallers eerder dit seizoen vaak de inleiding waren tot verder verval in het Sparta-spel werd nu op karakter standgehouden. De magere voorsprong werd met veel overtuiging verdedigd, maar dit ging wel ten koste van gele kaarten voor Tim Jongman en Twan van den Abeelen.

Na 90 minuten en blessuretijd maakte scheidsrechter Hendriksen een einde aan dit duel en kon de overwinning worden gevierd. Volgende week gaat Sparta op bezoek bij koploper DOS Kampen dat vandaag tegen een dikke nederlaag in Enter (4-1) aanliep. De voorsprong van DOS op naaste achtervolger Den Ham is hiermee geslonken naar één punt en dat betekent dat er volgende week de nodige druk op het duel staat. Wellicht valt dit voor Sparta gunstig uit en kan het revanche nemen voor de eerdere schlemielige nederlaag in Enschede (0-1).

Sparta E. – Be Quick ’28 2-1

12′ 1-0 Daan Akkerman
18′ 2-0 Dewi Perik
54′ 2-1 Cas Duiker

Gele kaarten Sparta: Rob van Holland, Tim Jongman, Twan van den Abeelen

Opstelling Sparta: Sander Ensink, Davide Poledda, Kevin Krommendijk, Rob van Holland (69′ Erik Wassens), Matteo Poledda, Lars Kikkert, Tim Jongman, Twan van den Abeelen (85′ Ruud Goorhuis Oude Sanderink), Danny Reinders (61′ Ronald te Morsche), Daan Akkerman, Dewi Perik